Inför flytten

Konsten att packa ett flyttlass

Att packa ner alla sina saker i kartonger är en sak som många fäster en stor vikt vid och det är naturligtvis bra. Ju bättre man packar – tungt i botten, lätt ovanpå, brukar vara en användbar formel – desto smidigare blir också allt bärande.

Det finns dock en annan del av packning som många inte fäster samma fokus vid och detta gäller den packning som görs i flyttbilen. Att packa ett flyttlass handlar om att maximera en relativt liten yta och där man har som mål att slippa köra så många gånger fram och tillbaka. Här ska vi tillägga att det handlar om en svår konst som dessutom ytterligare försvåras av det faktum att en flytt innehåller stress. Man hämtar saker, man bär ner dessa till flyttbilen, man går upp för trapporna igen och så vidare. Kort sagt: man vill bli färdig någon gång. Det här påverkar naturligtvis packningen i flyttbilen eller släpet. Ogenomtänkta placeringar av möbler, kartonger som pressas in och mindre föremål som läggs ut lite på måfå och där de får plats. Här finns risk för skador och här finns risk för att man tvingas åka flera gånger fram och tillbaka.

Det vi tänkte göra här är att presentera några tankar kring hur man packar ett flyttlass på bästa möjliga sätt och vi gör det i punktform så blir det lite lättare att hänga med kring hur vi menar:

 

  • Rätt typ av fordon. Att hyra ett tillräckligt stort – största möjliga i förhållande till sitt eget körkort (tänk dock på vikten) – är det första steget. Visst, det går att flytta med hjälp av släp också men där tar man större risker där saker riskerar att ramla av och där vädret får en nyckelroll som vi anser är totalt onödig.
  • Packmästare: för att undvika det vi ovan gick igenom – att man lägger in allt på måfå – så kan man direkt utse en packmästare som sköter allt instuvning i bilen. Denna person bör lämpligen vara lite av en problemlösare och kunskaper om Tetris ska ses som en klar merit i sammanhanget.
  • Fördela vikten jämnt. Viktigt är att vikten från de tyngre möblerna fördelas jämnt över hela ytan. Säng, soffa, fåtöljer och så vidare. Trycker man in allt mot främre delen så får man ett instabilt fordon och har man ett släp så handlar det dessutom om en ren trafikfara.
  • Ta bort lösa delar från möblerna. Se till att exempelvis soff- och sängben skruvas av. Benen från bordet likaså. Ett tips är att även försöka montera ned exempelvis arbetsbänkar, spjälsängar och annat. Se dock till att dels ha en ritning för monteringen och dels att också spara alla skruvar till senare.
  • Säkra från smuts. Ta några gamla filtar och lägg dels i botten av flyttbilen och dels också mellan- och ovanpå möblerna. Tänk lite kring hur du lagar lasagne och jobba efter samma lager-på-lager-princip. Detta gäller i synnerhet de möbler som har en ljusare kulör.
  • Packa in rum för rum. En viktig uppgift för packmästaren är att, i den mån det är möjligt, packa kartonger efter rum och genom det underlätta vid installationen. Viktigt är naturligtvis att du har skrivit klart och tydligt på kartongen vad som finns däri- och var den ska ställas. Märk på samtliga sidor och skriv med stora bokstäver.

 

  • Tänk på att du kommer att köra ett väldigt stort och tungt fordon och att du därmed kan ha en längre bromssträcka än vad du är van vid. Se till att provköra en sväng innan, prova att parkera och känn efter vilket rattutslag fordonet lyder. Ska du flytta med släp så måste du se till att förankra detta på ett korrekt sätt. Din last ska vara säkrad så att den klarar av samma kraft framåt som den totala vikt den uppnår. Det är inte ovanligt med trafikolyckor i samband med en flytt och här bör du fästa extra stort fokus. Ibland kan det vara vettigare att dela upp flyttlasset i två omgångar.